Hybrides en elektrische auto’s zijn niet altijd geschikt om een caravan te trekken. Soms zit het accupakket in de weg, soms is de trekkracht te laag. Maar deze achttien elektrische auto’s zijn wel zeer geschikt, aldus de Britse site What Car?

Volgens de ANWB is de elektrische auto in principe een prima trekker, net zoals een elektrische trein. Maar omdat autofabrikanten in de aanloopfase niet geconfronteerd willen worden met lastige garantieclaims of negatieve publiciteit, zijn ze voorzichtig met het vrijgeven van enorme trekgewichten. ,,Dat beeld zagen we ook bij de komst van de (plug-in) hybride auto’s, die nu soms forse aanhangwagens mogen trekken’’, aldus ANWB-woordvoerder Harm Zeven. De verschillen zijn dus groot. De Toyota Prius Hybrid kan bijvoorbeeld alleen een geremde of ongeremde aanhangwagen met een gewicht tot 725 kg trekken, terwijl de grotere, zwaardere Lexus RX450h een maximale treklimiet van 2000 kg heeft.

Een ander probleem is de vaak toch al niet zo grote actieradius, die aanmerkelijk kleiner zal worden, waardoor grote afstanden overbruggen een uitdaging wordt. Volgens de ANWB is de elektrische auto en met name de accutechniek echter nog volop in ontwikkeling en de verwachting is dat de elektrische auto van de toekomst voldoende actieradius zal hebben om een geschikte caravantrekker te worden. En dan is er nog het probleem van de trekhaak zelf. In een aantal elektrische en hybride auto’s kan niet eens een trekhaak gemonteerd worden omdat de accupakketten in de weg zitten.
De Britse onafhankelijke consumentenwebsite What Car? heeft achttien elektrische en hybride modellen getest en kwam tot de volgende ranking:

18. Honda CR-V Hybrid – Maximum trekgewicht: 750 kilogram
17. Hyundai Ioniq Hybrid – Maximum trekgewicht: 750 kilogram
16. Lexus RX450h – Maximum trekgewicht: 2000 kilogram
15. Toyota C-HR Hybrid – Maximum trekgewicht: 725 kilogram
14. Toyota Prius Hybrid – Maximum trekgewicht: 725 kilogram
13. Toyota RAV4 Hybrid – Maximum trekgewicht: 1.650 kilogram
12. Audi A3 Sportback e-tron – Maximum trekgewicht: 1.600 kilogram
11. Audi Q7 e-tron – Maximum trekgewicht: 2.800 kilogram
10. BMW X5 xDrive40e – Maximum trekgewicht: 2.700 kilogram
9. Hyundai Ioniq plug-in hybride – Maximum trekgewicht: 750 kilogram
8. Mitsubishi Outlander PHEV – Maximum trekgewicht: 1.500 kilogram
7. Porsche Cayenne e-Hybrid – Maximum trekgewicht: 3.500 kilogram
6. Range Rover Sport P400e HSE – Maximum trekgewicht: 2.500 kilogram
5. Volvo XC90 T8 – Maximum trekgewicht: 2.100 kilogram
4. Audi E-tron – Maximum trekgewicht: 1.800 kilogram
3. Jaguar I-Pace – Maximum trekgewicht: 750 kilogram
2. Mercedes EQC – Maximum trekgewicht: 1.800 kilogram
1. Tesla Model X – Maximum trekgewicht: 2.270 kilogram