Caravan verkopen of kopen via internet?

Stuur geen informatie via WhatsApp!

Fraudehelpdesk waarschuwt voor een nieuwe truc op internet-marktplaatsen met de handel in tweedehands caravans en campers.

„De fraudeur vraagt bij het eerste contact om verder te communiceren met de mobiele telefoon op WhatsApp. Om het vertrouwen te winnen, stuurt hij vrijwillig een fotootje van zijn bankpas en ID-bewijs, maar die blijken gestolen. Hij verzoekt de koper of verkoper datzelfde te doen. En dan hang je vaak al”, zegt André Vermeulen van de Fraudehelpdesk. „Er zijn hoge bedragen afgeschreven voordat je het ontdekt of je krijgt gepeperde facturen in de bus. Dan is blokkeren te laat.”

Ook komt het volgens Vermeulen voor dat de criminelen voor de deur staan om te betalen met een valse bankapp. „Trap daar niet in. Laat ook nooit een telefoonnummer achter op online marktplaatsen, maar gebruik een mailadres. Communiceer niet met onbekenden via WhatsApp en geef geen printjes van bankpassen af, zelfs al weten ze de pincode niet. In combinatie met ID-gegevens kan dat gruwelijk misgaan.”

In 2019 heeft Fraudehelpdesk al 372 meldingen van dit soort oplichterij  binnen gekregen, waarvan een derde betrekking had op campers, caravans en vouwwagens. „Vorig jaar waren het totaal circa 500 meldingen, maar dit soort duurdere vakantiespullen zaten er niet bij. Dat is dus nieuw”, aldus Vermeulen. De schade loopt volgens hem in de vele miljoenen. „Criminelen misbruiken de data ook om fout geld wit te wassen. Je bent medeplichtig als je niet kan bewijzen dat je genept bent.”

Bron: Fraudehelpdesk

David de Wilde | Nieuwsbericht van: 29-07-2019