Kleding voor actieve mensen in de buitenlucht.

Uitgangspunt is dat we als we actief buiten bezig zijn we ons comfortabel willen voelen.
Kort samengevat kunnen we zeggen dat we ons ten allen tijde moeten kunnen aanpassen aan de weersomstandigheden.
Als het regent willen we droog blijven, als het waait willen we niet te sterk afkoelen en afhankelijk van de temperatuur willen we het aangenaam warm hebben of niet over verhitten.
Dit kunnen we regelen aan de hand van het z.g. 3-lagen systeem. Dit systeem houdt in dat je aan de hand van verschillende laagjes ervoor kunt zorgen dat je droog en comfortabel blijft.

Onderlaag
De 1e laag of onderlaag moet zorgen voor een snelle afvoer van transpiratievocht maar dan wel dat de vezels het vocht zelf niet of nauwelijks vasthouden. Vocht is namelijk een prima warmtegeleider en een nat shirt onttrekt daardoor warmte aan de huid. Katoen is daarom een slechte keuze als 1e laag omdat deze vocht opslaat en langdurig nat blijft. Zolang je blijft inspannen is dit niet zo’n probleem maar zodra je stopt is de afkoeling enorm. Er ontstaan de bekende koude rillingen over de rug.
Beter is het om te kiezen voor synthetisch materiaal (polyester) of een natuurlijk materiaal zoals Merino wol. Beide soorten zijn ook weer te krijgen in verschillende diktes.
De keuze voor een de bovenstaande materialen is persoonlijk. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Synthetisch heeft de voorkeur als je in actie blijft, b.v. bij een lange piek inspanning. Merino wol presteert het beste bij wisselende inspanning. Piek-dal-piek inspanning. Wol houdt het klimaat dan het beste comfortabel en stabiel.

Isolatielaag
De 2e laag of tussenlaag is de laag die de stilstaande lucht vasthoudt en daarmee voor de juiste hoeveelheid warmte/isolatie zorgt. Ook voor deze laag geldt dat er geen vocht moet worden vastgehouden. Als lucht wordt vervangen door vocht dan valt de isolerende werking weg. Dus ook voor deze laag geldt dat de beste keus ligt in polyester (fleece) of Merino wol.

Beschermlaag
De 3e laag of bovenlaag is de winddichte of waterdichte laag. De keus voor één van de beide ligt aan de weersomstandigheden. (Waterdicht is trouwens ook altijd winddicht !) Deze laag zorgt ervoor dat opgebouwde warmte niet verloren gaat doordat de wind de warmte wegblaast. De keus voor alleen winddicht is als je (hoge) inspanning levert bij nagenoeg droog weer. Ademend vermogen is in de regel bij enkel winddicht beter dan een waterdichte laag. Is het twijfelachtig of het droog blijft dat kun je beter kiezen voor de waterdichte jas.

Voor beide geldt dat deze goed ademend moet zijn om ervoor te zorgen dat zweet voldoende snel afgevoerd wordt en de huid droog blijft.

Echter, alles heeft zijn beperking. ledere ademend materiaal werkt minder naarmate het vochtiger en warmer wordt. Er is nl. een verschil in temperatuur en vochtigheidsgraad nodig om het zweet door de kleding naar buiten te drijven. ls het buiten net 20 warm en vochtig als onder de kleding dan ontbreekt de drijvende kracht en blijft de transpiratie zitten. Dit is b.v. in de tropen het geval. Laat u goed voorlichten door een speciaalzaak en u zult veel plezier van uw aankopen ervaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waterdicht versus waterafstotend

Als een product water afstoot kun je nog steeds nat worden maar hoe werkt dit dan?

Waterafstotende kleding

Waterafstotende kleding is geschikt voor lichte en milde regenbuien. Onder deze omstandigheden zult u zeker droog blijven. Bij hevige buien of langdurig regen zal je met deze kleding wel nat worden. Maar ook niet elke waterafstotende stof is hetzelfde. Als je wilt weten hoe waterdicht jouw kleding is kun je dit nakijken aan de hand van de waterkolom.

Tussen de 0 en 1500 millimeter is de stof waterafstotend maar niet waterdicht.

Deze cijferaanduiding is meestal te vinden op/in de kleding zelf. Informeer goed naar de watervastheid van uw kleding bij de aankoop zodat u niet voor verassingen komt te staan wanneer u naar buiten gaat.

Bedenk dat bij waterafstotende kleding er een zog. DWR finisch (Durable Water Resistance) aan de buitenzijde van de stof aangebracht is en dat deze tijdelijk is. Deze zal door UV licht, door gebruik en het wassen van de kleding afnemen. Opnieuw impregneren is noodzakelijk om de werking enigszins te herstellen (ongeveer 80% van het waterafstotende effect zal terugkomen).

Waterdichte kleding

Bij waterdichte kleding is de buitenstof ook behandeld met dezelfde DWR finish. Echter is daarachter een coating of laminaat aangebracht waarbij de naden van de kleding ook nog extra getapet zijn. Deze maakt de stof nu volledig waterdicht. Diverse coatings en laminaten zijn toegepast elk met verschillende prestaties in waterdichtheid en ademend vermogen.

De waterdichtheid van uw kleding kan wederom gemeten worden met de waterkolom, hoe hoger het getal op de koker hoe hoger de waterdichtheid van uw kleding.

De nu compleet waterdichte stof ligt tussen de 1.500 en 30.000 millimeter waterkolom. Voor elke outdoor sport is een andere dichtheid van de stof aan te raden. B.V. bij fietsen zit u op de stof en komt er veel druk op het zitvlak en bij de knieën. Hiervoor zult u een waterkolom van minimaal 15.000 mm. nodig hebben. Bij een lagere waterkolom zal de stof gaan lekken omdat hij de druk niet aankan. Draagt u een b.v. een dag rugzak met daarin 7 kg aan last dan zal een waterkolom boven de 7.000 mm. geadviseerd worden. Zo is er voor elk wat wils.