Wat is het 3-lagensysteem?
Welke kleding kun je het beste dragen tijdens het wandelen? het drielagensysteem is een “systeem” waarmee je je kunt aanpassen aan een groot aantal verschillende weersomstandigheden.

Uit welke lagen bestaat het 3-lagen systeem?
In welke wandelkleding je het liefst loopt, is afhankelijk van het seizoen en je persoonlijke voorkeur. Bij wisselende weersomstandigheden is het drielagensysteem ideaal. Het bestaat uit de volgende drie lagen:

1. De onderlaag
2. De tussenlaag
3. De buitenlaag

De onderlaag

De onderlaag bestaat uit een shirt (lange of korte mouw) Deze laag moet vochtregulerend zijn, dus moet transpiratie goed afgevoerd kunnen worden. Dit omdat vocht een goede warmtegeleider is en zorgt voor afkoeling. Katoen is daarom niet geschikt als materiaal, want dit houdt het vocht vast in plaats van het door te geven aan de volgende laag. Je loopt op den duur dan in een nat shirt en daardoor koelt je lichaam snel af. Extra energie is dan nodig om op temperatuur te blijven.

Een shirt van polyester of polypropyleen is heel geschikt, omdat dit materiaal het vocht niet vasthoudt, maar afgeeft aan de tussenlaag cq. buitenlaag. Ook Merinowol is een uitstekend materiaal voor de onderlaag van je kleding, omdat dit goed vocht kan opnemen, vervolgens loslaten en zorgt door zijn  luchtkamertjes ook nog voor een goede isolatie. Dit laatste is een wezelijk verschil met kunststof materiaal.

De tussenlaag

Onder de tussenlaag verstaan we vesten en sweaters. Vooral fleecevesten en afgeleide daarvan zijn onder wandelaars populair. De tussenlaag zorgt ervoor dat je warmte vasthoudt tussen de onder- en buitenlaag. Daarnaast is deze laag ook belangrijk voor het reguleren van vocht. Afhankelijk van de dikte kunnen we dus meer of minder warmte vasthouden.

De buitenlaag

De buitenlaag is bedoeld om je te beschermen tegen regen, wind en sneeuw. Het is belangrijk dat de buitenlaag zowel waterdicht als ademend is. Wat doet een ademende regenjas? Simpel, enerzijds voorkomt hij dat er regen naar binnen komt en tegelijk werkt hij je zweet naar buiten. Een goede ademende jas laat dus enkel vocht van binnen naar buiten door. Mits de onder- en tussenlaag het juiste materiaal zijn.

TIP: Check even of de jas van jouw keuze ventilatieritsen onder de oksels heeft. Als je die openzet tijdens het wandelen of sporten, help je je jas een handje met afvoeren van transpiratievocht  en zal je zweet sneller opdrogen.