Tenten in de sneeuw

Een tent opzetten in de sneeuw

 

Aanbod nieuwe caravans

 

Home » Tenten in de sneeuw

Een tent opzetten in de sneeuw 

Het belangrijkste bij winterkamperen is jezelf goed voor te bereiden voor het geval je in de sneeuw kampeert. Wees er zeker van dan je geschikte ankerpunten meeneemt. Zonder die ankerpunten wordt het erg moeilijk om een tent veilig op te zetten. 

Het belang van de locatie is nog kritischer – wetende dat het langer duurt om de tent op te zetten. En dat wil je juist meteen doen. In de sneeuw zijn enkele grote risico’s die goed moeten overwogen worden alvorens de tent op te zetten:  

A. Let op voor overhangende sneeuwmassa’s (cornice) 
B. Let goed op het lawinegevaar. Lawines komen voor op hellingen vanaf 30°. En die sneeuw kan een hele afstand afleggen. Zorg dat je voldoende kennis hebt over het gevaar van lawines. 
C. Er zijn erg aantrekkelijke vlakke plaatsen om op te kamperen. Maar het zou sneeuw op ijs kunnen zijn. En je weet mogelijk niet hoe dik het ijs is. 
D. Bomen geven een uitstekende bescherming tegen de wind. Maar zet je tent niet meteen onder een boom. Door het gewicht van de sneeuw kunnen grote takken afbreken. Regelmatig vallen ook grote stukken sneeuw op de tent.  

Kampeerplaats 

Als je rustig weer verwacht, kies dan een vlakke veilige plaats. Maar mocht je een storm verwachten denk er dan aan de tent goed te beschermen. Gebruik hiervoor enkele omgevingsfactoren. Zorg dat je voldoende plaats hebt om de tent in zijn meest aerodynamische richting te plaatsen. Zeker als je geen natuurlijke bescherming kan vinden. 

Voorbereiding 

Druk de sneeuw aan op de plaats waar je wil overnachten. Maak de kampeerplaats zo vlak mogelijk. Maak de vlakke plaats wat groter dan de oppervlakte van de tent. Als je de tent op een helling wil opzetten kan je best proberen een platform te maken. 

Ankers 

Het moeilijkste in de sneeuw is het vinden van goede ankerpunten. Speciale sneeuwharingen (30 tot 50cm lang en 4 cm breed) zijn geschikt in erg compacte sneeuw, maar de meeste trekkers nemen deze niet mee omdat ze duur en zwaar zijn. Van jouw specifiek wintermateriaal, zoals ski’s, skistokken, ijsbijlen en sneeuwschoenen, kan je ook prima ankerpunten maken. Maar waarschijnlijk heb je meer bevestigingen nodig. Zakjes, plastic of stof, die je opvult met sneeuw of stenen, zijn veruit de lichtste en goedkoopste oplossing. Neem enkele karabinier mee om deze aan de spantouwen te bevestigen. Gewone knoopjes vriezen immers vast. 

Telescopische stokken kunnen gedemonteerd worden. Zij zijn prima ankerpunten in de sneeuw. Gebruik ze niet verticaal, zoals een tentharing,  maar horizontaal, begraven in de sneeuw. Ski’s, op dezelfde manier te gebruiken, zijn ideaal voor de voor- en achterkant van de tent vast te zetten. Je kan ook spantouwtjes rond rotsen binden. En rotsblokken onder de sneeuw begraven. Wat extra spantouw kan erg bruikbaar zijn. 

Gebruik de beste ankerpunten voor de belangrijkste plaatsen. Wij adviseren deze volgorde van 
belang: 

  1. Voor en achterkant van de tent. 
  2. De belangrijkste spantouwen (die in de richting van de wind staan) 
  3. De andere spantouwen 
  4. Zijkanten waar pennen kunnen worden bevestigd 

De kampplaats verbeteren 

Maak muurtjes van sneeuw om de kampeerplaats beter tegen de wind te beschermen. Je kan ze best enkele meters van de tent weg bouwen. Achter het muurtje gaat door de wind sneeuw ophopen. 

Tijdens de nacht 

Er gebeurt wel wat tijdens een overnachting bij hevige sneeuwval. Als er niet veel wind is stapelt de sneeuw zich op, bovenop de tent. Die kan je er van binnenuit afslaan door op het tentdoek te duwen of zachtjes te slaan. De sneeuw schuift dan naar de zijkant van de tent. Na een poos kan het zijn dat daar zoveel sneeuw licht dat je alsnog naar buiten moet om de tent even vrij de schoppen. In winderige omstandigheden moet je er rekening mee houden dat sneeuw onder het buitenzeil heen kan blazen. Neem voorzorgsmaatregelen en bescherm jouw materiaal uit de voortent door bijvoorbeeld de schoenen in een plastic zak te steken (met sneeuw gevulde schoenen zijn niet prettig). Klein materiaal, zoals bekers en pannenhouders kan je best verzamelen en ook in een zakje steken. Om dit risico te voorkomen kan je eventueel rondom het buitenzeil een kleine sneeuwmuur maken. Zo kan er geen sneeuw meer onder heen. Dit werkt alleen voor tenten waarbij de deuropening ook langs boven geopend kan worden. 

Keuze van de tent 

Al deze informatie is gebaseerd op onze persoonlijke ervaring. We geloven dat de meeste tenten van goede kwaliteit in de sneeuw gebruikt kunnen worden. We hebben immers al ontelbare nachten in tunnel en geodetische tenten doorgebracht, in de sneeuw. Speciale bergtenten zijn meestal sterker dan trekking tenten. Ze weerstaan beter het zware gewicht van de sneeuw. Maar zelfs de beste tenten kunnen oncomfortabel worden, of zelfs stuk gaan door lawines, door ze slecht te verankeren of doordat de tent volledig bloot staat aan de wind. 

Tenslotte dit, als je van plan bent om regelmatig in de winter te gaan kamperen, dan raden we je ten zeerste aan om een iets grotere tent te gebruiken dan bij een gewone trekking. Die ruimte kan je beste gebruiken voor de volumineuze slaapzakken, om je binnenin aan te kleden en om makkelijker midden in de nacht naar buiten te gaan voor de controle van de sneeuwankers. 

Klik hier voor de PDF versie van deze tips.

Jakob de Proft 
Lightwave tenten