Tenten op rotsbodem

Een tent opzetten op rotsbodem

 

Aanbod nieuwe caravans

 

Home » Tenten op rotsbodem

Een tent opzetten op rotsbodem

Een tent opzetten is doorgaans erg eenvoudig. Alhoewel, het komt wel eens voor dat gras wat dunner wordt met net daaronder harde stenen. Of dat er helemaal geen gras meer is. Een tent opzetten op rotsachtige bodem is soms een beetje moeilijk, en soms heel erg lastig. De moeilijkheden hebben te maken met:

  • Een relatief vlakke plaats zoeken om te tent op te zetten
  • Zonder te veel oneffenheden
  • En de mogelijkheid om de tent stevig te verankeren.
Natasja

Natasja

Kampeer-/wandelwinkel

Tent keuze

Op zeer rotsachtige ondergrond, zoals hoger in de bergen, is het zonder twijfel beter te kiezen voor een geodetische tent. Door de zelf staande constructie is er amper nood aan goede bevestigingspunten. Behalve dan bij slecht of winderig weer. Een geodetische tent kan ook gemakkelijker verplaatst worden naar een betere plaats. Let wel, dit betekent niet dat een tunneltent niet kan worden gebruikt. Zeker wel, maar het vraagt wat meer fantasie om de tent op te zetten.

Deze foto toont een T20 trek op volledige rots bodem. Verder op deze pagina is te lezen hoe je het beste de tent op kunt zetten.

Locatie

We onderscheiden drie verschillende situaties waarbij het opstellen van de tent lastig is;

  • In morenen en tussen steenhopen
  • Op rotsplaten
  • Op harde stenige ondergrond

De tent opzetten tussen steenhopen

Wie wel eens getrokken heeft door de morenen van de Karakorum in Pakistan, weet vast dat het vinden van een ideale kampeerplaats een moeilijke opgave is. De beslissing om de dag te beëindigen heeft veelal te maken met de aanwezigheid van water. Tijdens dit soort kampeertochten denk je er best aan dat:

  • Je beter af bent met een erg compacte tent
  • Dat je best heel wat extra touwtjes of riempjes mee neemt.

Het is erg waarschijnlijk dat je in deze situatie zelf jouw “vlak” stuk moet bouwen met losse stukken stenen. De volgende foto werd genomen door Carol Mcdermott aan de voet van Bhagarathi III in de Indiase Himalaya. Dankzij het erg kleine oppervlak van deze tent (een prototype van een enkeldaks tent) kon ze hier zonder al te veel grote blokken te versleuren toch opgezet worden.

De volgende foto, bij Gaurishankar in Nepal, werd de tent opgezet op zandachtig steenpuin. Ook hier moest een vlak stuk worden gemaakt. Het leuke aan deze plaats is de veelheid aan goede ankerplaatsen. 

In beide gevallen is de uitdaging het vinden van de juiste plaats om de tent op te zetten. De tent stevig verankeren is niet erg moeilijk. Ze kan aan stenen worden vastgebonden. Met deze stenen kan je ook makkelijk een muurtje maken als extra bescherming tegen wind en storm.

De tent verankeren op rotsplaten

In de bergen moet je meestal erg goed uitkijken naar goede kampeerplaatsen. In de vorige gevallen vonden we geen geschikte plaats. Maar in dit geval vinden we een eerder vlak stuk op een rotsplaat. 

De moeilijkheid op deze platen is het vinden van stevige ankerpunten. Bij rustig weer kunnen we best een aantal zware stenen gebruiken om de tent aan vast te maken. Maar bij stormweer is dit zeer waarschijnlijk onvoldoende. Dan is het erg belangrijk om te weten hoe we deze nog steviger kunnen verankeren. 
Er zijn een aantal methodes om rotblokken te gebruiken om de tent vast te zetten. Kleine brokstukken, ter grootte van een baksteen bijvoorbeeld, kan je gebruiken om de tent met een touwtje aan vast te binden. Daarna zet je het beste een zwaardere steen op het spantouw.

Soms zijn er barsten in de rotsplaten. Tussen deze spleten kan je de tentharingen in slaan. De haringen van Lightwave en Crux zijn extreem stevig, je kan er gerust stevig op slaan. Gebruik hiervoor een stevige steen als hamer. Klimmers kunnen eventueel hun klemkeilen en klemblokjes gebruiken, op dezelfde manier te gebruiken als tijdens het klimmen. 
Er is nog een methode om tenten op rotsplaten op te zetten bij hevige wind. Op de foto hieronder zetten we de tent op met enkele zware blokken binnen in de tent. In elke hoek één. Alhoewel deze stenen natuurlijk wat plaats nemen in de tent, is dit een erg veilige manier. Let wel goed op dat je het grondzeil of de binnentent niet beschadigd met de stenen. Deze methode is vooral geschikt voor geodetische tenten.
Bij tunneltenten blijft het noodzakelijk om de tent langs buiten te verankeren. Anders zou de tent in elkaar vallen. Veranker zowel de binnentent als de buitentent aan beide uiteinden. Als je dit goed doet zijn de spantouwtjes nauwelijks nog nodig.

De tent opzetten op harde rotsachtige bodem

Bijna elke kampeerder komt wel eens kampeerplaatsen tegen met een bijzonder harde ondergrond. Dan is het niet eenvoudig om de tent goed op te zetten. Zeker niet voor een tunneltent. De standaard Lightning haringen van Lightwave zijn bijzonder stevig en mogen met een zware steen in de grond geklopt worden. Natuurlijk kun je ook rotsblokken en stenen gebruiken zoals in het vorig punt beschreven. Zijn er struiken of boompjes vlak bij, dan kan je ook deze gebruiken om ze met een spantouw te verbinden met de tent.

Voor je jouw tent opzet, let er dan steeds op:

  • Gevaren, zoals steenlawines
  • Mogelijke overstromingen (sta je in een droge rivierbedding?)
  • Kijk na dat er geen scherpe voorwerpen in de omgeving van het grondzeil liggen. Deze kunnen het beschadigen of jou een erg oncomfortabele nacht bezorgen.

Een gewaarschuwd mens…

Nog een belangrijke waarschuwing. Hou rekening met het terrein waar je in trekt. Zorg voor een adequate voorbereiding.

  • Neem voldoende extra spantouw mee. Overweeg om aan elke hoek van de tent een extra touwtje van 50cm te bevestigen.
  • Een extra bescherming voor het grondzeil kan een goed idee zijn. Dat kan eventueel met jouw foam (niet opblaasbare) slaapmat of met een optioneel grondzeil. Let natuurlijk op het extra gewicht.

​Klik hier voor een PDF versie van deze tips

​Jakob de Proft 
Lightwave tenten