Wintersport

Home » Wintersport

Onderhoud ski, snowboard en schaatsen

Ski onderhoud 

Een goede verzorging van uw ski is essentieel voor plezier in de sneeuw. 
Het onderhoud van de ski’s bestaat uit verschillende fases:

  • Slijpen
  • Repareren
  • Waxen
  • Afstellen

Voor onderhoud en slijpen van schaatsen en ski’s kunt u terecht bij:

Sportservice Lochem – Broekstraat 19a in Harfsen (tel. 06-12 966 415), karssen@kpnmail.com

 

 

Het belang van waxen

Er zijn twee type belag: extruded belag en het sintered belag, een materiaal dat van nature goede glijeigenschappen heeft en bovendien de eigenschap om wax op te nemen in haar poriën. Gebruik van wax voorkomt uitdroging van het belag. Wax bestaat vooral uit parafine en is sterk waterafstotend. De wax zorgt er dus ook voor dat je ski nog makkelijker glijdt. Voor een goed ski comfort is het belangrijk om regelmatig de waxlaag opnieuw aan te brengen tijdens uw vakantie, een keer per 2 of 3 dagen is prima.  Met vloeibare waxproducten kun je de wax snel en eenvoudig aanbrengen. Vooral als pistes harder en ijziger zijn, is het belangrijk om je wax opnieuw en goed aan te brengen. Bij carve ski‘s waar vooral de de zijkanten van de ski‘s het meest worden belast zal het belag direct naast de staalkant wat vaker moeten worden gewaxed. Nadat je de wax hebt aangebracht dient deze nog te worden uitgeborsteld, daardoor dringt de wax nog dieper in de poriën en zal deze langer blijven zitten.

Snowboard onderhoud

Net als bij ski’s moeten snowboards ook onderhouden worden. Snowboard belag vervormd eerder dan van ski’s, de staalkanten moeten in een speciale gradenhoek geslepen worden en het belag dient voorzien te worden van een wax laag. 

Schaatsen slijpen

Om plezierig te kunnen schaatsen is het belangrijk dat je materiaal in orde is. Het goed onderhouden van schaatsen bevordert namelijk je snelheid en techniek tijdens het schaatsen. Schaatsen kunt u laten slijpen bij Sportservice Lochem: tel. 06-12 966 415