Kleding

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.

Bij Holiday Sport vindt u niet alleen caravans en kampeerartikelen voor de caravanner of groot kampeerder, maar we hebben ook een uitgebreide collectie outdoorkleding, voor de wandelaar in Nederland tot de bergwandelaar in de Alpen. Of je nu gaat kamperen in Frankrijk of naar Patagonie, Bhutan of de hele wereld afreist, wij hebben voor u de juiste kleding in huis.

De “Noren kennen geen slecht weer, alleen slechte kleding”, een gezegde wat klopt als een bus.

Keuze kleding

Kleding voor actieve mensen in de buitenlucht

Uitgangspunt is dat we als we actief buiten bezig zijn we ons comfortabel willen voelen.
Kort samengevat kunnen we zeggen dat we ons ten allen tijde moeten kunnen aanpassen aan de weersomstandigheden.

Als het regent willen we droog blijven, als het waait willen we niet te sterk afkoelen en afhankelijk van de temperatuur willen we het aangenaam warm hebben of niet over verhitten.
Dit kunnen we regelen aan de hand van het zogenaamde 3-lagen systeem. Dit systeem houdt in dat je aan de hand van verschillende laagjes ervoor kunt zorgen dat je droog en comfortabel blijft.

Onderlaag

De 1e laag of onderlaag moet zorgen voor een snelle afvoer van transpiratievocht maar dan wel dat de vezels het vocht zelf niet of nauwelijks vasthouden. Vocht is namelijk een prima warmtegeleider en een nat shirt onttrekt daardoor warmte aan de huid. Katoen is daarom een slechte keuze als 1e laag omdat deze vocht opslaat en langdurig nat blijft. Zolang je blijft inspannen is dit niet zo’n probleem maar zodra je stopt is de afkoeling enorm. Er ontstaan de bekende koude rillingen over de rug.

Beter is het om te kiezen voor synthetisch materiaal (polyester) of een natuurlijk materiaal zoals Merinowol. Beide soorten zijn ook weer te krijgen in verschillende diktes.
De keuze voor een de bovenstaande materialen is persoonlijk. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Synthetisch heeft de voorkeur als je in actie blijft, b.v. bij een lange piek inspanning. Merinowol presteert het beste bij wisselende inspanning. Piek-dal-piek inspanning. Wol houdt het klimaat dan het beste comfortabel en stabiel.

Isolatielaag

De 2e laag of tussenlaag is de laag die de stilstaande lucht vasthoudt en daarmee voor de juiste hoeveelheid warmte/isolatie zorgt. Ook voor deze laag geldt dat er geen vocht moet worden vastgehouden. Als lucht wordt vervangen door vocht dan valt de isolerende werking weg.
Dus ook voor deze laag geldt dat de beste keus ligt in polyester (fleece) of Merinowol

Berschermlaag

De 3e laag of bovenlaag is de winddichte of waterdichte laag. De keus voor één van de beide ligt aan de weersomstandigheden (Waterdicht is trouwens ook altijd winddicht).
Deze laag zorgt ervoor dat opgebouwde warmte niet verloren gaat doordat de wind de warmte wegblaast. De keus voor alleen winddicht is als je (hoge) inspanning levert bij nagenoeg droog weer.
Ademend vermogen is in de regel bij enkel winddicht beter dan een waterdichte laag.
Is het twijfelachtig of het droog blijft dat kun je beter kiezen voor de waterdichte jas.
Voor beide geldt dat deze goed ademend moet zijn om ervoor te zorgen dat zweet voldoende snel afgevoerd wordt en de huid droog blijft.

Echter, alles heeft zijn beperking. Iedere ademend materiaal werkt minder naarmate het vochtiger en warmer wordt. Er is namelijk een verschil in temperatuur en vochtigheidsgraad nodig om het zweet door de kleding naar buiten te drijven. Is het buiten net zo warm en vochtig als onder de kleding dan ontbreekt de drijvende kracht en blijft de transpiratie zitten. Dit is b.v. in de tropen het geval.
Laat u goed voorlichten door een speciaalzaak en u zult enorm veel plezier van uw aankopen ervaren.

Bekijk ons aanbod van outdoorkleding in onze online shop of bezoek onze outdoorwinkel.