Wandelen, reizen of op vakantie in eigen land.

De buitengebieden van Nederland zijn in trek bij de binnenlandse vakantieganger. Gelderland en Noord-Holland wonnen het meeste aan populariteit als vakantiebestemming, blijkt uit boekingsgegevens die Airbnb voor Trouw analyseerde. Eerder constateerde het verhuurplatform al dat het aantal binnenlandse boekingen dit voorjaar naar een recordhoogte steeg.

Vooral randstedelingen trekken in groten getale de stad uit. Amsterdammers boeken graag huisjes in Drenthe, Hagenaars juist in Gelderland. Utrechters laten zich verleiden door Flevoland, terwijl Rotterdammers voor  Friesland kiezen. Opvallend is dat bijvoorbeeld Friezen, Groningers, Gelderlanders en Limburgers omgekeerd niet naar de Randstad trekken. Ook bewoners uit die provincies kiezen volgens de gegevens van Airbnb liever voor een vakantie in landelijk gebied.

Airbnb vergeleek het boekingsgedrag van gebruikers van juni dit jaar met juni vorig jaar. Daar blijkt bijvoorbeeld uit dat het aantal reserveringen in landelijk gebied bij Rotterdammers met 120 procent toenam. Bij inwoners van de stad Utrecht was dat 80 procent. De verhuursite spreekt over landelijk gebied als er minder dan 100 inwoners per vierkante kilometer wonen.

Nederlanders gaan naar het buitengebied

Gastvrij Nederland, de koepelorganisatie voor recreatie, horeca en toerisme, herkent de trend die uit de Airbnb-gegevens blijkt. “Nederlanders gaan door de coronacrisis minder op vakantie, en als ze gaan blijven ze veelal op eigen bodem”, zegt bestuurslid Karin Kuiper. Nederlanders tijgen daarbij niet naar de steden, maar naar het buitengebied, aldus Kuiper. “Nederland is druk en dichtbevolkt, en op vakantie willen mensen juist rust en ontspanning. Zij gaan misschien een dagje naar het Rijksmuseum, maar blijven verder op een camping of bungalowpark in de natuur.”