Materialen

 

Aanbod nieuwe caravans

 

Home » Materialen

Gore-Tex, Vibram zolen en een specifieke leest

Waterdicht en ademend dankzij Gore-Tex

De meeste wandelschoenen zijn volledig waterdicht, maar toch goed ademend. Dit alles dankzij het GORE-TEX laagje, dat aan de binnenzijde van de schoen verwerkt is. Het dunne GORE-TEX laagje bevat meer dan 1,4 miljard microscopisch kleine poriën per cm2. Deze poriën zijn ongeveer 20.000 keer kleiner dan een druppel water, maar ongeveer 700 keer groter dan een waterdampmolecuul. Water in vloeibare vorm kan dus niet door het GORE-TEX® membraan dringen, maar waterdamp (transpiratie) kan er wel gemakkelijk doorheen naar buiten toe. Dit zorgt voor een prettig leefklimaat in uw schoenen.

Soepele, maar toch slijtvaste zool

Vibram is marktleider als het gaat om zolen voor wandel, werk en vrijetijds schoenen. Vibram zolen zijn te herkennen aan het bekende gele logo op de onderkant van de wandelschoen. Er zijn veel verschillende vibram zolen, afhankelijk van het soort heeft de zool specifieke eigenschappen. Zoals waterdichtheid, slijtvastheid, soepelheid en duurzaamheid.  

Een goede leest is het halve werk

Het belangrijkste gereedschap van een schoenmaker is de leest. Die bepaalt de pasvorm van de schoen, onafhankelijk van het aantal onderdelen, zool of bovenmateriaal. Zo heeft iedere schoenenfabrikant meerdere specifieke leesten. Een milimeter breder of smaller kan een groot verschil zijn. Door de goede afwikkeling van de voorvoet staat de grote teen rechter wat de druk op de bal van de voet reduceert. Ook de twee buitenste tenen hebben meer ruimte om te bewegen. Hierdoor vergroot het steunvlak en ontstaat een betere stand van de voeten.