Tenten

 

Aanbod nieuwe caravans

 

Home » Tenten

Onderhoud van tentdoeken

Katoenen tentdoeken

Katoenen tentdoek wordt onderverdeeld in drie verschillende soorten: lichtgewicht, middengewicht en zwaargewicht katoen.
Lichtgewicht katoen weegt 130 tot 180 gram per vierkante meter (gr/m²)
Het lichtgewicht katoenen doek is geschikt voor rondtrekkende kampeerders die niet te veel gewicht mee willen nemen. Middengewicht katoen weegt 180 tot 220 gr/m² en wordt vooral toegepast bij tenten die geschikt zijn voor langer verblijf op één plek. Zwaargewicht katoen weegt 220 tot 320 gr/m². Vooral grote bungalowtenten, noktenten en groepstenten tenten zijn ervan gemaakt.
Katoen krimpt als het nat wordt, hierdoor maakt het zichzelf waterdicht als het regent. Om het te beschermen tegen vuil en ultraviolette straling wordt het doek geïmpregneerd.

 

Voordelen katoen

  • Sterk;
  • Ademend en vochtregulerend.

Nadelen katoen

  • Droogt langzaam;
  • Gevoelig voor vuil en schimmelvorming.

Onderhoud

Katoen moet goed droog zijn voordat de tent wordt opgeborgen. Nat opbreken kan, maar langer dan een, twee dagen mag de tent niet ingepakt blijven. Het doek wordt anders door schimmel aangetast. Het heet dan dat het weer in het doek zit en dat uit zich in kleine zwarte plekjes die niet meer te verwijderen zijn. Katoendoek wordt vaak voorzien van een schimmelwerende impregnering. De impregnering moet om de paar jaar volgens voorschrift van de fabrikant worden herhaald. Onderhoud van doek begint al bij het opzetten van de tent. Staat de tent niet goed, dan kunnen de krachten op het doek verkeerd worden verdeeld. Dat kan leiden tot schade. Verder is het zaak om het tentdoek schoon te houden en vlekken in een zo vroeg mogelijk stadium te verwijderen. Stof kan het beste met een zachte veger (met nadruk op zacht) worden weggeveegd. 

Levensduur

De levensduur hangt af van de omstandigheden tijdens het kamperen. Luchtvervuiling, zonnestraling (ultraviolet), natuurlijk vuil (vogelpoep, zand, zout water) en huishoudelijke verontreiniging (kookvlekken, frisdrank, wijn, zonnebrandolie) beperken in sterke mate de gebruiksduur van een katoenen tent. Ook de kwaliteit van het doek maakt uit. Zwaargewicht katoen gaat circa 30 tot 55 gebruiksweken mee. Middengewicht doek (20 tot 40 weken) en lichtgewicht doek (15 tot 40 weken).

Nylon tentdoeken

Door het lage gewicht en de waterafstotende eigenschappen is nylon bij uitstek geschikt voor rugzakkampeerders. Meestal wordt de tent pas opgezet bij zonsondergang en afgebroken bij de eerste zonnestralen. De inwerking van uv-stralen blijft zo beperkt waardoor het tentje heel wat jaren mee kan gaan. Voor strandvakanties in warme landen is nylon zeker niet geschikt Nylon doek is onder te verdelen in verschillende kwaliteiten. Ripstop nylon is een sterkere variant dan het gewoon geweven nylon doek en heeft een grotere scheurweerstand. 
Nylon is tamelijk elastisch. Het rekt uit als het nat wordt en krimpt weer als het opdroogt. Een strak gespannen nylon tent kan na een regenbui zo slap hangen als een vaatdoek. Vooral goedkope nylon tenten hebben daar last van. Daar komt bij dat nylon niet ademt. Een goede ventilatie en een waterafstotende binnentent is daarom onontbeerlijk, wilt u niet alsnog nat worden van de condens 

Voordelen nylon

  • Licht in gewicht; 
  • Droogt snel; 
  • Niet gevoelig voor schimmels; 
  • Sterk.

Nadelen nylon

  • Geen ademend vermogen (condensvorming);
  • Uv-gevoelig;
  • Elastisch.

Onderhoud

Nylon tentdoek heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. Wordt het tentdoek vuil,dan kunt u het schoonmaken met lauw water en een doek. Ook is het zaak om de tent goed op te zetten. Gebeurt dat niet, dan kunnen de krachten op het doek verkeerd worden verdeeld. Dat kan leiden tot schade

Levensduur

De levensduur hangt af van de omstandigheden tijdens het kamperen. Luchtvervuiling, zonnestraling (ultraviolet), natuurlijk vuil (vogelpoep, zand, zout water) en huishoudelijke verontreiniging (kookvlekken, frisdrank, wijn, zonnebrandolie) beperken in sterke mate de gebruiksduur van het tentdoek. Ook de kwaliteit van het doek maakt uit. De levensduur van nylondoek is circa 8 tot 25 gebruiksweken.

Polyester tentdoeken

Polyester is vrij stug en rekt en krimpt aanzienlijk minder dan katoen of nylon. Een tent van polyester ziet er vlak na het opzetten nogal gekreukt uit maar de kreukels verdwijnen na verloop van tijd weer. Polyester is beter bestand tegen schadelijke uv-stralen dan katoen of nylon. Toch moet ook polyester van een coating worden voorzien. Polyester is iets zwaarder dan nylon van vergelijkbare kwaliteit. Polyester is niet-elastisch. Bij het afspannen komt er zoveel kracht op de naden te staan, dat de stikgaatjes groter worden. Om kans op lekkage te voorkomen is het beter dat de stof daarom op de naden voorzien is van tape.

Voordelen polyester

  • Droogt snel;
  • Eenvoudig te reinigen;
  • Niet gevoelig voor schimmel;
  • Minder gevoelig voor uv-licht dan katoen of polyamide.

Nadelen polyester

  • Stug;
  • Geen ademend vermogen (condensvorming). 

Onderhoud

Polyester heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. Wordt het tentdoek vuil dan kunt u het schoonmaken met lauw water en een doek. Ook is het zaak om de tent goed op te zetten. Gebeurt dat niet, dan kunnen de krachten op het doek verkeerd worden verdeeld. Dit kan leiden tot schade. 

Levensduur

De levensduur hangt af van de omstandigheden tijdens het kamperen. Luchtvervuiling, zonnestraling (ultraviolet), natuurlijk vuil (vogelpoep, zand, zout water) en huishoudelijke verontreiniging (kookvlekken, frisdrank, wijn, zonnebrandolie) beperken in sterke mate de gebruiksduur van het doek. Lichtgewicht polyesterdoek houdt het ongeveer 15 tot 25 weken uit. Zwaarder polyester doek (expeditietentjes) houdt het ca. 20 tot 35 weken. Het zwaargewicht doek dat bij voortenten gebruikt wordt kan zelfs 90 tot 200 weken meegaan.

Ten Cate All Season tentdoeken

Ten Cate All Season is een synthetische textielgrondstof welke eenzijdig gecoat is. Het materiaal droogt snel en is elastisch. Een andere eigenschap van Ten Cate All Season is de grote weerstand tegen uv-straling en vuil. De coating aan de buitenzijde voorkomt dat vuil in het doek trekt. 
Daken van voortenten worden vaak voorzien van Ten Cate All Season, soms voorzien van een fraaie decoratieve print aan de binnenzijde. Tenten gemaakt van Ten Cate All Season, zijn geschikt voor alle seizoenen (all season). Dit doek is aan de buitenzijde gecoat en aan de binnenzijde geïmpregneerd. Voordeel daarvan is dat het doek aan de binnenzijde vocht opneemt, zodat condensvorming nagenoeg uitgesloten is.

Voordelen Ten Cate All Season

  • Aan buitenzijde makkelijk te reinigen;
  • Duurzaam.

Nadelen Ten Cate All Season

  • Relatief duur;
  • Gevoelig voor schimmels aan binnenzijde.

Onderhoud

Ten Cate All Season heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. Wordt het tentdoek vuil, dan kunt u het schoonmaken met lauw water en een doek. Ook is het zaak om de tent goed op te zetten. Gebeurt dat niet, dan kunnen de krachten op het doek verkeerd worden verdeeld. Dat kan leiden tot schade. Goed ventileren is een pre, gebeurt dit niet dan kan het doek aan de binnenkant door schimmels worden aangetast. Het heet dan dat het weer in het doek zit en dat uit zich in kleine zwarte plekjes die moeilijk te verwijderen zijn.

Levensduur

De levensduur hangt af van de omstandigheden tijdens het kamperen. Luchtvervuiling, zonnestraling (ultraviolet), natuurlijk vuil (vogelpoep, zand, zout water) en huishoudelijke verontreiniging (kookvlekken, frisdrank, wijn, zonnebrandolie) beperken in sterke mate de gebruiksduur van het doek. Ook de kwaliteit van het doek maakt uit. Ten Cate All Season gaat tussen de 60 en 150 weken mee.

Katoen/Polyester (mengweefsel) tentdoeken

Omdat katoen/polyester over het algemeen iets lichter is in gewicht en toch sterk, wordt het veel gebruikt voor de grotere boogstoktenten zoals gezinskoepels en -tunnels. maar ook voor bungalowtenten, voortenten en bij vouwwagens.De kwaliteit hangt af van het weefsel. Grof geweven katoen/polyester van goedkope tenten laat wat treksterkte betreft, te wensen over. 

Voordelen katoen/polyester

  • Duurzaam;
  • Goed bestand tegen uv-straling.

Nadelen katoen/polyester

  • Droogt langzaam;
  • Relatief duur.

Onderhoud

Mengweefsels bestaan uit een deel katoen en een deel polyester. Vanwege het aandeel katoen moet het doek goed droog zijn voordat de tent wordt opgeborgen. Nat opbreken kan, maar langer dan een paar dagen mag de tent niet ingepakt blijven. Het doek wordt anders door schimmel aangetast. Het heet dan dat het weer in het doek zit en dat uit zich in kleine zwarte plekjes die niet meer te verwijderen zijn. Onderhoud van doek begint al bij het opzetten van de tent. Staat de tent niet goed, dan kunnen de krachten op het doek verkeerd worden verdeeld. Dat kan leiden tot schade. Verder is het zaak om het tentdoek schoon te houden en vlekken in een zo vroeg mogelijk stadium te verwijderen. Stof kan het beste met een zachte veger (met nadruk op zacht) worden weggeveegd.

Levensduur

De levensduur hangt af van de omstandigheden tijdens het kamperen. Luchtvervuiling, zonnestraling (ultraviolet), natuurlijk vuil (vogelpoep, zand, zout water) en huishoudelijke verontreiniging (kookvlekken, frisdrank, wijn, zonnebrandolie) beperken de gebruiksduur van een tent. Ook de kwaliteit van het doek maakt uit. Bij mengweefsels worden de eigenschappen van katoen en polyester gecombineerd. De gebruiksduur hangt samen met de verhouding waarin beide materialen zijn gemengd.

Condensatie

Condensatie is een normaal verschijnsel dat in alle tenten van polyester en nylon voorkomt en is de vorming van waterdruppels aan de binnenkant van de buitentent. Condens treedt vooral op wanneer buiten de tent een lagere temparatuur heerst dan binnen (vooral ’s nachts), waardoor het vocht in lucht, kleding en adem zich op het doek afzet. Vloercondensatie komt eveneens regelmatig voor, met name tussen het grondzeil en het luchtbed. Indien uw tent van binnen vochtig is, denk dus niet onmiddellijk dat ze lekt, vaak is het condens.

Tip

  • Buitentent: zorg voor voldoende ventilatie. Dit kan heel eenvoudig door een deur of ventilatieopening te openen. 
  • Grondzeil: een deken op het grondzeil of een zeil onder de tent houdt het vocht tegen en verlengt haar levensduur. Dit zeil moet kleiner zijn dan de tent om te vermijden dat het water onder de tent loopt.

Zon en verkleuringen

De ultra-violet stralen van de zon tasten de meeste stoffen en materialen aan, vooral nylon. Ook het tentdoek zal bij aanhoudende, intensieve zonnestraling in kwaliteit achteruitgaan en zal tot een zekere graad verbleken. 
Polyester en katoenen tenten zijn beter bestendig tegen de UV-stralen , maar zijn veelal duurder. In onze collectie treft u deze tenten ook aan. Omdat in tentdoek geen asbest meer verwerkt mag worden, zijn ze niet 100% kleurecht. 

Tip

  • Zet de tent op in een schaduwrijke plaats.
  • Stel de tent niet bloot aan direct zonlicht gedurende een te lange periode.
  • Behandel de tent af en toe met een impregneermiddel. U brengt hiermee een nieuwe beschermende laag aan tegen de UV-stralen van de zon en verlengt daarmee de levensduur van de tent.

Ritsen

Ritsen staan bloot aan grote spanningen en krachten door wind, slecht opgezette tent of druk van mensen of voorwerpen tegen de tent. Door het veelvuldig gebruik zijn ritsen zeer slijtagegevoelig. Op ritsen geen garantie.

Tip

  • Zorg ervoor dat bij opbouw de ritsen gesloten zijn. 
  • Ga voorzichtig met de ritsen om.
  • Om de ritssluitingen soepel te laten lopen, moeten deze af en toe met siliconen worden behandeld.
  • Controleer de ritsen voor gebruik, na gebruik geen garantie op ritsen.

Schimmel en vlekken

Door onvoldoende ventilatie kan er schimmelvorming ontstaan. Belangrijk is dat u uw tent droog opbergt, zodat er geen schimmel of vochtvlekken kunnen ontstaan. Indien u de tent toch nat moet opbreken, laat hem dan zo snel mogelijk weer drogen. Let er vooral op dat de slikranden met een doek afneemt. 

Tip

  • Berg de tent 100% droog op.
  • Indien er toch schimmel optreedt, gebruik dan een zachte borstel of spons met schoon water.
  • Gebruik bij hardnekkige vlekken uitsluitend reinigingsmiddelen die voor tenten geschikt zijn. Andere chemische middelen kunnen de dichtingslaag van het doek aantasten. Het is aantebevelen de tent na een reinigingsbeurt opnieuw te impregneren.

Lekkage

Katoen kan in het begin doorstuiven en vooral op de stiknaden iets lekken. Nadat het garen goed nat is geweest en daardoor is gezwollen houdt het doorstuiven op. Op een natte tent kunnen lichte vlekken zichtbaar worden, dit kan echter geen kwaad.
Nylon en Polyester is bekleed met een dichtingslaag waardoor ze waterafstotend en waterdicht zijn. Vooral door de inwerking van de ultra-violet (UV) stralen van de zon kan na verloop van tijd de dichtingslaag en dus ook de waterdichtheid worden aangetast.

Tip

  • Om de waterdichtheid van uw tent te bewaren en haar levensduur te verlengen, moet de buitentent aan de buitenkant af en toe met een waterdichtingsmiddel worden ingespoten.
  • Na verloop van tijd kunnen nylon en polyester tenten op de naden water doorlaten dit kunt u behandelen met naaddichter.

Raamfolie

Raamfolie is een plastisch materiaal, hierdoor is het onvermijdelijk dat de weefstructuur van het tentdoek vaag te zien is in het folie. Er zit weekmaker in tentramen, daarom soms iets dof.

Tip 

  • U kunt de levensduur van tentramen vergroten door ze af en toe met koud, schoon water af te nemen.
  • Gebruik NOOIT zeep of chemische middelen!

Gebruik van de tent en het reinigen van het tentdoek

  • Zorg voor een goede spanning en afloop van de tent, zodat water er gemakkelijk af stroomt.
  • Veeg het (droge) tentdoek regelmatig schoon met een borstel, zodat het niet al te vuil wordt. De slikranden en ramen kunt u het beste schoonmaken met een spons en droge doek, die u alleen hiervoor gebruikt.
  • Laat vlekken in het tentdoek altijd goed drogen voor u ze verwijdert. Probeer het eerst met een borstel en als dit niet lukt met lauw water. Gebruik iin ieder geval nooit tensiden (zeep) of andere chemische middelen, want die tasten de waterafstotende eigenschappen van het tentdoek aan. Indien echt noodzakelijk kan een speciaal reinigingsmeddel voor tentdoek worden gebruikt. Raadpleeg hiervoor een van onze medewerkers.

Advies om schimmelvorming zo veel mogelijk te voorkomen

  • Goed ventileren, ook als de tent niet of nauwelijks wordt gebruikt.
  • Bij voorkeur niet koken in de tent, kan het echt niet anders dan goed ventileren zodat condens kan verdampen.
  • Voor het inpakken van de gecoate tent, de tent schoonmaken met licht chloorhoudend water (verhouding 1:10). Laat daarna de tent goed drogen.
  • Pak de tent altijd droog in.
  • Hang geen was of natte thee- en handdoeken in of over de tent. Deze kunnen nog zeepresten bevatten en overdragen op het tentdoek waardoor de waterafstotende eigenschap van het tentdoek kan worden aangetast. Maak om dezelfde reden slikranden en grond-kruipzeil nooit schoon met een sopje.
  • Raak de tent niet aan als u vette handen heeft (zonnebrandmiddelen, creme), want vet kan de waterdichtheid aantasten.
  • Plaats geen stoelen en dergelijke tegen het tentdoek. Door schuren kunnen beschadigingen ontstaan die kunnen leiden tot lekkage.
  • Raak het tentdoek niet aan tijdens regenbuien. Op plekken waar u het doek aanraakt, kan gemakkelijker water blijven “hangen” waardoor de kans op lekkage toeneemt.
  • Rol de tent niet nat op. Kan het niet anders, zorg dan dat de tent zo snel mogelijk, maar in ieder geval binne 24 uur, weer wordt uitgerold om te drogen.
  • Katoenen tentdoek kan in eerste instantie iets vocht doorlaten. Bij een eerste regenbui raakt het doek vetzadigd waardoor het zich als het ware sluit en er geen water wordt doorgelaten.

Verwijderen van vlekken

Vlekken Advies

Bessen

Droog tentdoek borstelen en eventueel met tuinslang en water reinigen (geen hogedrukreiniger gebruiken); verder niets aan doen. 

Vogelpoep 

Droog tentdoek borstelen en eventueel met tuinslang en water reinigen (geen hogedrukreiniger gebruiken); verder niets doen. 
Hars  Droog tentdoek borstelen; verder niets doen. 

Zand

Droog tentdoek borstelen en eventueel met tuinslangen water reinigen (geen hogedrukreiniger gebruiken); verder niets doen. 

Algen

– Gecoat tentdoek schoonmaken met licht chloorhoudend water (verhouding 1:10).
– Niet gecoat tentdoek alleen schoonmaken met water.

Tips voor de opslag van de tent

  • Zorg dat de tent schoon (NIET schoonmaken met zeep!) en droog is voordat u hem opbergt in een droge, goed geventileerde ruimte.
  • De zak waarin u de tent opbergt, moet bij voorkeur van katoen zijn. Gebruik in ieder geval geen kunststof opbergzak. Naast het feit dat deze onvoldoende ventilatie biedt, kunne de PVC- weekmakers in de kunststof het tentdoek aantasten.
  • Omdat wasmiddelen de waterdichtheid van het tentdoek aantasten, mag de katoenen opbergzak beslist niet met zeep worden gewassen.
  • Verpak ringen, scheerlijnen, gordijnen, grondzeil en de slikranden kunnen stoffen bevatten die het tentdoek aantasten en de lijnen en ringen kunnen het doek eveneens beschadigen.