Schoenen onderhoud

mei 6, 2021 | Outdoor, Wandelen en reizen

Het onderhoud van wandelschoenen is zeer belangrijk

Het verlengt de levensduur van de wandelschoen en zorgt er voor dat u er nog langer plezier van heeft. Daarnaast is onderhoud van belang voor de garantie van de schoen. Sommige fabrikanten geven zelfs helemaal geen garantie als de schoen niet onderhouden is. Het onderhoud is niet bij alle schoenen exact hetzelfde, vandaar dat enige uitleg wel handig is.

Wandelschoenen hebben tijdens de productie in de fabriek een waterafstotende laag (finish) mee gekregen. Deze laag zorgt ervoor dat de buitenkant langer droog blijft en dat de schoen beter beschermd is tegen beschadigingen en onheil van buitenaf. Tijdens het gebruik van de schoen slijt deze laag, aan u de taak om deze opnieuw aan te brengen. Bij gemiddeld gebruik raden we aan om de schoen éénmaal per maand te onderhouden. Gebruikt u de schoen echter iedere dag, dan is onderhoud iedere twee weken noodzakelijk. Vooral als u de schoen veel in nat gras gebruikt dan heeft het leer veel te verduren, onderhoud is dan erg belangrijk.

Het onderhoud van wandelschoenen bestaat uit 3 eenvoudige stappen

1. Reiningen

Maak met water en een borstel de schoenen goed schoon, zorg ervoor dat al het zand en modder eraf is. Het is belangrijk dat de schoenen goed droog en schoon zijn.

2. Drogen

De schoenen op een luchtige plaats laten drogen, nooit in de zon of op warme plekken. Leer verbrandt namelijk erg makkelijk en kan vervolgens barsten of broos worden. De schoenen laten drogen met proppen krantenpapier wordt ook afgeraden; doordat het vocht uit de schoen in de het papier trekt, kan het inkt uit het papier weer de schoen in trekken. Hierdoor raken porien verstopt en neemt de ademende werking af.

3. Impregneren / waterafstotend maken

Er zijn (grofweg) twee manieren om een schoen te impregneren. Spray en Wax. Afhankelijk van het gebruikte materiaal heeft een schoen bepaalde impregnering nodig.
– Schoenen met nubuck/synthetisch buitenlaag: Impregneren met Spray.
– Schoenen met een waterdichte (Gore-Tex)laag:Impregneren met Spray.
– Glad leren schoenen zonder waterdichte laag:  Impregneren met Wax.

Het gebruik van Wax heeft als voordeel dat het beter in het leer trekt, en er ook langer in blijft zitten. Daarnaast zorgt wax ervoor dat de waterafstotendheid een stuk hoger komt te liggen.

Mocht een waterdichte (Gore-Tex) schoen na een aantal jaren niet meer waterdicht zijn, dan kunt u de schoen alsnog gaan behandelen met Wax. Om zo de waterdichtheid nog wat extra te behandelen.
Voor het juiste onderhoudsmiddel kunt u natuurlijk terecht in onze webshop. Mocht u verder nog vragen hebben over het onderhoud, neem gerust even contact met ons op.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

MSR Freelite 2

Minder gewicht in je tas dan met de Hubba Hubba NX  In vergelijking met de bekendste MSR tent...