Rijbewijs caravan camper

apr 11, 2024 | Camper, Caravan

Rijbewijs bevoegdheden Caravan en Camper

Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kg.

In bepaalde gevallen is het met rijbewijs B toegestaan om een zwaardere aanhangwagen te trekken.

Zolang de toegestane maximum massa van de combinatie, maar onder de 3.500 kilo blijft en de auto het gewicht mag trekken is dus alles geoorloofd. Voorts wordt een nieuwe rijbewijscategorie toegevoegd, B+ (code 96). Hiermee mag de bestuurder combinaties rijden met een massa tussen 3.500 en 4.250 kilo (aanhanger zwaarder dan 750 kg). Het examen voor B+ is echter gelijk aan dat van het ruimere BE-rijbewijs; de consument mag zelf kiezen welk rijbewijs hij haalt. De verwachting is dan ook dat B+ niet veel zal voorkomen.

LET OP: voor de bepaling welk rijbewijs noodzakelijk is, wordt uitgegaan van de theoretische maximale lading.

Rijbewijs B-E

Het rijbewijs B-E is noodzakelijk als u boven bovenstaande grenzen komt. Degenen die hun rijbewijs voor 1984 hebben gehaald hebben B-E automatisch gekregen. De anderen moeten afrijden voor de E-aantekening op het rijbewijs.
Enkele voorbeelden:

rijbewijs caravan camper

Rijbewijs C-C1

Naast de categorie C wordt de categorie C1 ingevoerd. Met een C1-rijbewijs mogen voertuigen worden bestuurd met een maximum toegestane massa tussen de 3.500 en 7.500 kg. Ideaal voor de camperaar! BOVAG Caravan- & Camperbedrijven spant zich in om het theorie-examen voor C1 aan te passen. Nu is dat nog gelijk aan C (vrachtwagenrijbewijs), maar veel vrachtwagentheorie is onnodig voor bestuurders van C1-voertuigen. Vooruitgang is in elk geval dat het examenvoertuig voor C1 beter past bij een camper. Het moet minimaal 6 meter lang en 2,5 meter breed zijn, met een minimale toegestane massa van 6.000 kilo en minimaal een feitelijk totale massa van 5.000 kg. Het rijbewijs is voortaan nog maar 5 jaar geldig. Voor de vernieuwing van het C1-rijbewijs moet de houder bovendien een medische keuring ondergaan. Op 19 januari 2013 gingen deze regels van kracht.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

Winterstalling

Caravan klaar maken voor de winterstaling Voordat de caravan naar de winterstalling gaat is het...