Winterstalling

apr 11, 2024 | Camper, Caravan, Winter

Caravan klaar maken voor de winterstaling

Voordat de caravan naar de winterstalling gaat is het van het grootste belang dat deze goed wordt schoongemaakt en de nodige technische maatregelen worden genomen.

Ventilatie en vocht

Voor het behoud van uw caravan is ventilatie van essentieel belang. Door een goede ventilatie krijgt vocht geen kans de caravan aan te tasten. Om een zo’n goed mogelijke ventilatie te krijgen moet een aantal ramen alsmede de dakluiken op een kierstand worden gezet.

Vocht kan ook ontstaan door condensvorming. Zet daarom de kussens en matrassen rechtop. Vochtvreters plaatsen in de caravan is ook aan te bevelen. U zult versteld staan hoeveel vocht deze uit de caravan halen.

De koelkast moet eveneens op de ventilatiestand worden gezet. Een niet in gebruik zijnde koelkast met een gesloten deur gaat onherroepelijk stinken.

Winterstalling

De beste stalling voor uw caravan is de overdekte winterstalling. Laat u de caravan toch buiten staan, zorg er dan voor dat deze goed in de was zit. Weer en wind kunnen anders de laklaag van de caravan gemakkelijk aantasten.
Een overdekte caravanstalling moet echter ook aan een aantal eisen voldoen. Uiteraard moet de stallingruimte droog zijn. Maar daarnaast moet er ook voldoende ventilatie zijn.

Prijzen voor een overdekte stalling liggen normaal gesproken tussen de  € 115,= en € 275,=. Het prijsverschil is afhankelijk van de volgende factoren:
1)  De geografische ligging;
2)  De afmeting van de caravan;
3)  De kwaliteit van de stallingruimte.

In de Randstad liggen de prijzen aanmerkelijk hoger dan in de rest van Nederland. Indien u nog geen stalling heeft kunt u bij de ANWB (070-3147770) een speciale brochure opvragen met verschillende stallingadressen in heel Nederland.

Tip: Indien u op zoek bent naar een caravanstalling kunnen wij u daarmee helpen. Wij beschikken over diverse adressen in onze regio.

Van groot belang dat er zich geen water meer bevindt in de caravan

Voordat u de caravan naar de winterstalling brengt is het van het grootste belang dat u ervoor zorgt dat er zich geen water meer bevindt in de caravan i.v.m. bevriezing bij vorst. Het gaat hierbij om de jerrycan of vaste watertank, eventueel het cassettetoilet en de boiler.

Om het cassettetoilet leeg te laten lopen kunt u het onderste dopje van het schoonwaterreservoir eraf halen. Daarnaast moet ook de niveaumeter afgetapt worden. Dit doet u door het peilglaasje uit de klem te halen en boven uit het rubbertje te trekken. Automatisch zal dan het hele systeem leeg lopen.

Bij de nieuwe serie cassettetoiletten moet u het spoelreservoir legen door het water in de afvalcontainer te pompen en deze te legen. Het laatste restje water kunt u laten weglopen door de vulopening naar beneden te draaien.

Voor het aftappen van de boiler bevinden zich naast de boiler 2 aftapkranen. Als u deze opendraait, nadat u alle kranen heeft opengezet, loopt de boiler leeg. Om de waterleiding geheel droog te krijgen is het verstandig zowel de koud- als de warmwaterleiding door te blazen.

Doe u rolgordijn niet naar beneden

Rolgordijnen en/of combi rollo’s moet u, wanneer u de caravan naar de stalling brengt, niet naar beneden doen. De veer van het gordijn ontspant dan langzaam en het gordijn wil na verloop van tijd niet meer oprollen.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in