Wintercaravannen

apr 11, 2024 | Caravan, Kamperen, Reizen, Winter

Kamperen met uw caravan in de winter

Steeds meer mensen besluiten ook in de winter met de caravan op pad te gaan. Er is ook nog steeds een grote groep kampeerders die de caravan alleen de zomerdag gebruikt. Ze gaan wel op wintersport, maar logeren in een hotel of pension. De meeste caravans zijn tegenwoordig geschikt voor de winterdag, maar om goed voorbereid op vakantie te gaan is het verstandig om enkele veranderingen door te voeren. Hier volgen een paar belangrijke tips om het kamperen in de sneeuw tot een succes te maken.

Gas

Tijdens de wintervakantie is het belangrijk dat u voldoende gas hebt. U kunt het beste twee flessen meenemen en die aansluiten op een Truma duocontrol. Dit systeem zorgt ervoor dat er wordt overschakeld op fles twee, wanneer fles één leeg is. Het voordeel hiervan is dat u nooit op de vervelende momenten (midden in de nacht) hoeft te wissellen van gasfles. De duocontrol is tegenwoordig voorzien van een eisex element. Dit element wordt aangesloten op 12 volt en zorgt ervoor dat het gas niet kan bevriezen.

Kachel

Warmte is ook belangrijk op de wintersportcamping. Alle caravans zijn voorzien van een goede gaskachel en de meeste ook met ringverwarming. Enkele caravans, vooral de Scandinavische, zijn soms voorzien van vloeistofverwarming. Dit is het beste systeem, maar vooral ook zeer prijzig.

Hebt u een goede Truma kachel met ringverwarming, dan is het aan te raden deze te voorzien van een Truma ultra heat. De ultra heat is een elektrische bijverwarming, die  bij in de gaskachel wordt gebouwd. Deze kachel is alleen te gebruiken, maar ook in de combinatie met de gaskachel. Het voordeel is dat de caravan veel sneller warm wordt.

Ook zijn er steeds meer mensen die de caravan laten uitvoeren met vloerverwarming. De vloerverwarming is op verschillende manieren te leveren. Bij enkele caravanmerken is het mogelijk dit af fabriek te bestellen.

Het is nog wel belangrijk om te vertellen dat de vloerverwarming alleen de ergste kou tegen gaat en niet geschikt is als enige 

Water

Als uw caravan is uitgevoerd met een vaste watertank, is het mogelijk deze te voorzien van een vorstbeschermer. Verder is het belangrijk blootliggende leidingen te isoleren of van warmte lint te voorzien. Warmte lint is aan te sluiten op 12 volt en geeft voldoende warmte af om bevriezing tegen te gaan.
U kunt de leidingen ook isoleren met verwarmingsbuizen isolatie. Verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt bij u in de buurt. Een kwetsbaar punt van de waterleiding zit achter de koelkast. Daar kan de waterleiding nog wel eens bevriezen.

Verder moet u letten op de afvoerleidingen of die wel voldoende aflopen. Is dit niet het geval dan blijft het water staan in de leiding en vriest deze dicht. Oplossingen zijn warmte lint of isoleren met buis isolatie. Als u de caravans onbewoond laat staan op een wintersportcamping, zorg er dan voor dat u alle water goed aftapt! Een paar graden vorst is voldoende om de boiler kapot te laten vriezen. Dit is te voorkomen door toevoeging van ruitensproeierantivries. Kijk in de gebruiksaanwijzing van uw cassettetoilet welke soort u moet gebruiken.

Roosters

Verder is het raadzaam de kachelschoorsteen te verlengen en te voorzien van een extra kapje. Zelfs bij veel sneeuw kunnen de afvoergassen dan goed afgevoerd worden. Verder moet u de koelkastroosters afdekken met de daarvoor bedoelde winter afdekkappen. Bij grote hoeveelheden sneeuw is het belangrijk dat u de dakluiken tegen sneeuw beschermt. Hiervoor zijn speciale overzetkappen te verkrijgen. Het voordeel van deze kappen is dat u de dakluiken toch iets open kunt zetten.

Ramen en disselbak

Tijdens de wintersport gebeurt het ook vaak dat de ramen vast vriezen. Dit kunt u voorkomen door de aluminium raam luifels te plaatsen.

De luifels worden verkocht onder de naam Shapech. Enkele caravanmerken hebben tijdens de winter wel eens last van dichtvriezende disselbak kleppen. Dit is te voorkomen door boven de disselbak een lijst te monteren en daar een winterafdekdoek door te schuiven.

Stabiel steunen

Het is ook belangrijk dat de caravan goed stevig op zijn poten staat. Het is dan ook raadzaam om de Alko bigfoots te monteren. Die zorgen voor een extra groot steunvlak met de grond. Onmisbaar aan uw caravan.

Wintertent

En vanzelfsprekend is het belangrijk om een goede wintertent bij u te hebben. Een tent met een goed dragend frame, zodat de tent een goed pak sneeuw kan opvangen. Goede wintertenten zijn te koop van het merk Isabella. Deze wintertenten zijn te koop met een extra winterzekering  set. Laat dan de sneeuw maar komen. De genoemde accessoires zij verkrijgbaar bij Holiday Sport. Wij zullen u graag te woord staan.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

Winterstalling

Caravan klaar maken voor de winterstaling Voordat de caravan naar de winterstalling gaat is het...