Caravan belading

apr 9, 2024 | Caravan

belading caravan

Caravan belading en trekvermogen

Weinig vakantiegangers staan stil bij het effect van juiste belading op de verkeersveiligheid. En velen onderschatten het gewicht dat zojuist in auto en de caravan is geladen.

Het goed beladen van uw caravan is dan ook zeer belangrijk. Schuivende lading kan ongelukken veroorzaken en natuurlijk het interieur beschadigen. De juiste belading begint al bij het inpakken. Op het kentekenbewijs van uw caravan staat vermeld wat het afleverings-gewicht (massa ledig voertuig) is en het maximaal toelaatbaar gewicht (maximum massa voertuig). U mag nooit meer meenemen aan gewicht dan het verschil tussen deze twee cijfers: het laadvermogen. Zorg in het belang van uw eigen veiligheid en die van anderen dat uw caravan op de juiste bandenspanning staat.

Gevolgen overbelading caravan

 • Optrekken gaat minder snel.
 • De remweg wordt langer.
 • De kans op slingeren van de caravan wordt groter.
 • De kans op een klapband wordt groter.
 • De totale combinatie wordt lastiger te besturen.

Beladingstips caravan

 • Houdt u aan het maximale laadvermogen (en blijf daar het liefst een stukje onder).
 • Let uiteraard ook op de maximale trekkracht van de auto(ongeremd/geremd) en op de toegestane kogeldruk. U vindt deze gegevens op uw kentekenbewijs.
 • Benut eerst de beladingmogelijkheden van de auto voordat u de caravan helemaal volpakt.
 • Vervoer waar mogelijk de zwaardere spullen in de auto, niet in de caravan.
 • Verdeel de lading gelijkmatig.
 • Zware spullen moeten het liefst op de grond boven de as(sen)worden gezet of in ieder geval zo laag mogelijk, ter hoogte van de as(sen), worden meegenomen.
 • Levensmiddelen bergt u op in de onderkastjes van de keuken.
  Kleding en andere lichte bagage (lakens, handdoeken) kunnen in de bovenkastjes worden opgeborgen.

Met behulp van het programma Caravan Belading DeLuxe is het beladen van uw caravan een kinderspel en bent u altijd voorzien van een optimale verdeling.

Stap 1: Voer de gevraagde gegevens in van uw trekauto en caravan.

Stap 2: Maak een plattegrond van de caravan inclusief bankkasten, keuken, toiletruimte etc. zoals aangegeven in het programma.

Stap 3: Begin met het “virtueel” beladen van de caravan.

Bron: caravans.net

Wat mag de auto trekken?

Wat een auto aan aanhangwagen massa mag trekken is voor het grootste gedeeldte door de fabrikant van de auto, in samenhang met de huidige Europese regelgeving (type keuring motorvoertuigen).
Een auto heeft een kentekenbewijs en in het kentekenbewijs wordt vermeld welke aanhangwagen massa mag worden voortbewogen. In sommige kentekenbewijzen staan een aantal waarden namelijk voor middenasaanhangwagens (Caravan) en autonoime aanhangwagens. (Dit zijn 4 wielige aanhangers met een molenbesturing) Ook staat er veelal nog vermeld de waarde geremd of ongeremd!

Sporadisch komt het voor dat een auto geen aanhangwagen mag voortbewegen. In het kentekenbewijs zijn dan geen waarden opgenomen, er kunnen 000 staan of liggende streepjes.
Bij politiecontroles zijn de waarde in het kentekenbewijs van toepassing. De vaststelling of de waarde in het kentekenbewijs wordt overschreden moet worden vastgesteld door middel van weging, aslast + last onder de koppeling.

belading caravan

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

Winterstalling

Caravan klaar maken voor de winterstaling Voordat de caravan naar de winterstalling gaat is het...