100 km sticker

apr 7, 2024 | Caravan

100 km/u met uw caravan in Duitsland

Geen “gedoe” voor u, wij regelen bij ons in Lochem het tempo 100 keuring voor uw caravan. Indien uw caravan toch bij ons staat voor onderhoud, kunnen wij dit kosteloos voor u regelen en schieten de kosten van de keuring zolang voor.

Een ontheffing verkrijgen voor Duitsland om met uw auto & caravan(aanhanger) combinatie 100 km/h te mogen rijden bestaat tot de mogelijkheden indien aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. De ontheffing geldt alleen op de Duitse autobahn en autosnelweg. Op de grote weg buiten de bebouwde kom geldt de normale 80 kilometer per uur.

Voorwaarden tempo 100 ontheffing

Om voor een Tempo 100 ontheffing in aanmerking te komen, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

 • De auto moet zijn voorzien van een ABS-remsysteem.
 • De caravan of aanhanger moet gekeurd worden (dit kan op het keuringsstation van de TÜV Nederland of de Dekra). Een keuring kost € 115,=. Wij kunnen deze keuring ook bij ons in Lochem voor u uit laten voeren.

De caravan of aanhanger moet voorzien zijn van:

 • een oplooprem,
 • hydraulische schokdempers,
 • banden met de juiste laadindex,
 • banden met een juiste snelheidscodering,
 • banden die niet ouder zijn dan 6 jaar,
 • een antislingerkoppeling, voorzien van E-keurmerk.

Heeft uw caravan of aanhanger geen antislingerkoppeling, dan geldt het volgende:

 • Het maximaal beladen caravangewicht mag ten hoogste 80% van het ledig autogewicht (massa rijklaar) bedragen.
 • Het maximaal beladen aanhangergewicht mag ten hoogste 110% van het ledig autogewicht (massa rijklaar) bedragen.

Beschikt uw caravan of aanhanger wel over een antislingerkoppeling dan:

 • mag het maximaal beladen caravangewicht ten hoogste 100% zijn van het ledig autogewicht (massa rijklaar).
 • mag het maximaal beladen aanhangergewicht ten hoogste 120% zijn van het ledig autogewicht (massa rijklaar).

Voldoet mijn combinatie aan de gewichtseisen?

Om te controleren of uw caravan of aanhanger in combinatie met uw personenauto in aanmerking komt voor de ontheffing, heeft u uw kentekenbewijzen nodig. Op het kentekenbewijs van de caravan of aanhanger kijkt u naar de waarde die vermeld staat bij “Maximum Massa Voertuig”. Op het kentekenbewijs van uw personenauto kijkt u naar de waarde die genoemd wordt bij “Massa Ledig Gewicht”. Heeft u een personenauto met bouwjaar eind 2005 of jonger, dan staat er ook een waarde bij “Massa Rijklaar”; bij het vergelijken van de gewichten mag u van deze waarde uitgaan.

Gewichtseisen caravan

 • Wanneer de waarde bij “Maximum Massa Voertuig” groter is dan de waarde “Massa Ledig Gewicht” of “Massa Rijklaar”, komt u helaas niet in aanmerking voor de Tempo 100 ontheffing.
 • Is de waarde bij “Maximum Massa Voertuig” groter dan 80% van de waarde “Massa Ledig Gewicht” of “Massa Rijklaar”, dan komt u in aanmerking voor de ontheffing – mits de caravan voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.
 • Is de waarde bij “Maximum Massa Voertuig” kleiner dan 80% van de waarde “Massa Ledig Gewicht” of “Massa Rijklaar”, dan komt u voor de ontheffing in aanmerking, ook als uw caravan niet is voorzien van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.

Gewichtseisen, aanhangwagen of vouwwagen

 • Als de waarde bij “Maximum Massa Voertuig” groter dan 120% van de waarde “Massa Ledig Gewicht” of “Massa Rijklaar”, dan komt u helaas niet in aanmerking voor de Tempo 100 ontheffing.
 • Is de waarde bij “Maximum Massa Voertuig” groter dan 110% van de waarde “Massa Ledig Gewicht” of “Massa Rijklaar” dan komt u in aanmerking voor ontheffing – mits de aanhang- of vouwwagen voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.
 • Wanneer de waarde bij “Maximum Massa Voertuig” kleiner is dan 110% van de waarde “Massa Ledig Gewicht” of “Massa Rijklaar”, dan komt u voor de ontheffing in aanmerking, ook als uw aanhang- of vouwwagen niet voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.

Verklaring tekens op de afbeelding hieronder:

Deze band is in week 45 in het jaar 2004 geproduceerd. U kunt de datum herkennen aan DOT …. 4504.

Index Maximale aslast

84 1000 kg
86 1060 kg
88 1120kg
90 1200 kg
93 1300 kg
95 1380 kg
98 1500 kg

H is de snelheidsindex voor 210 km/u. Voor de ontheffing zijn geschikt de L,M,N,…..Z en H.

Verklaring tekens op de afbeelding hieronder:

Deze band is geschikt voor een aslast van 1120 kilogram, 185/65 R15 geeft de bandgrootte aan. 88 is de laadindex t.b.v. 1120 kilogram.

Veel gestelde vragen

Graag geven wij u antwoord op de meeste gestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet bij, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag!

Het maximum beladen gewicht van de caravan ligt hoger dan het leeg gewicht (of massa rijklaar) van mijn auto. Kan ik het gewicht van de caravan laten aanpassen?

Indien het maximum beladen gewicht boven het ledig gewicht (of massa rijklaar) van het trekkende voertuig uitkomt, kan het maximum beladen gewicht van de caravan verlaagd worden. Neem hiervoor contact op met het RDW om een verzoek tot gewichtsverlaging in te dienen. Houdt u er dan wel rekening mee dat ook het laadvermogen van de caravan overeenkomstig de gewichtsverlaging afneemt. Wanneer op het kentekenbewijs van het trekkende voertuig geen “Massa Rijklaar” vermeld wordt, kan dit eventueel alsnog geregeld worden; u kunt dit navragen bij de RDW.

Ik heb geen schokdempers onder mijn caravan/vouw-/aanhangwagen zitten; kan ik toch ontheffing krijgen?

Ja, dat is mogelijk, maar het zal weinig voorkomen, omdat de maximaal toelaatbare massa van de caravan of aanhanger niet groter mag zijn dan 30% van de massa ledig gewicht of massa rijklaar van het trekkende voertuig. Dit is eventueel van toepassing op vouwwagens.

Ik heb geen goedgekeurde stabilisatiekoppeling op mijn caravan zitten. Kom ik nog wel in aanmerking voor de ontheffing?

Ja, ook zonder goedgekeurde stabilisatiekoppeling kunt u in aanmerking komen voor de ontheffing. Voorwaarde is hierbij dan wel dat de verhouding tussen de lege massa van het trekkend voertuig en de maximaal toelaatbare massa van het getrokken voertuig 1 : 0,8 is. Uiteraard dienen er wel schokdempers aanwezig te zijn en moeten de banden aan de gestelde eisen voldoen.

Waar vind ik het goedkeuringsnummer op mijn stabilisatorkoppeling?

Het nummer staat vaak ingeslagen op de koppeling zelf, maar dat kan per koppeling verschillen. Bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met uw dealer; zij kunnen u meestal wel vertellen waar het nummer staat.

Moet mijn caravan leeg of beladen zijn tijdens de keuring?

Er wordt bij de inspectie uitgegaan van de op het kenteken vermelde waarden van het getrokken voertuig. Het maakt dus niet uit of de caravan leeg of beladen is.

Kan ik direct gebruik maken van de ontheffing nadat mijn caravan of aanhanger geïnspecteerd is?

Nee, dat kan niet. Nadat de keuring heeft plaats gevonden, duurt het nog maximaal 10 werkdagen voordat u de ontheffing per post thuis ontvangt. Pas dan mag u van de ontheffing gebruik maken.

Waar moet ik de sticker plaatsen zodra ik deze ontvangen heb?

De sticker dient goed zichtbaar op de achterzijde van het getrokken voertuig bevestigd te worden. Let er hierbij eventueel goed op dat deze dus niet achter een fietsendrager of kentekenplaathouder bevestigd wordt.

Krijg ik geen sticker die ik op mijn auto moet bevestigen?

Nee, de ontheffing wordt afgegeven op het getrokken voertuig. U bent er als bestuurder zelf verantwoordelijk voor dat het trekkende voertuig aan de gestelde eisen voldoet, zoals bijvoorbeeld de gewichtseisen en ABS. In februari 2006 is er een wetswijziging geweest en vanaf die datum vindt er geen controle meer plaats op de eisen die gesteld worden aan het trekkende voertuig.

Wanneer moet ik terugkomen om de geldigheid van de ontheffing te verlengen?

De ontheffing is na afgifte onbeperkt geldig, mits de voertuigen aan de gestelde voorwaarden blijven voldoen en er geen veranderingen in de Duitse wetgeving optreden. Dit houdt onder andere in dat de banden niet ouder mogen worden dan 6 jaar. Wanneer u de banden op tijd vervangt, blijft de ontheffing geldig en hoeft u dus niet opnieuw voor de keuring te komen.

Moet ik opnieuw een ontheffing aanvragen wanneer ik een andere auto koop?

Nee, dat hoeft niet omdat de ontheffing wordt afgegeven op het getrokken voertuig (caravan, aanhangwagen of vouwwagen). Bij aanschaf van een nieuwe auto kunt u dus gewoon gebruik blijven maken van de ontheffing, mits ook deze auto aan de gestelde eisen voldoet. Wanneer u de caravan of aanhanger verkoopt, wordt de ontheffing ook mee verkocht aan de nieuwe eigenaar. Het is eventueel ook mogelijk om bijvoorbeeld kennissen met hun (personen)auto gebruik te laten maken van de ontheffing – uiteraard alleen wanneer hun wagen aan de gestelde eisen voldoet.

Geldt de ontheffing alleen voor de Duitse wegen?

Ja, deze ontheffing wordt alleen afgegeven voor de Duitse snelwegen en is dus niet geldig in andere landen in Europa.

Ik heb een motor met aanhanger, kan ik hier ook ontheffing voor krijgen?

Nee, het is niet mogelijk om voor een motor-aanhangercombinatie een ontheffing te krijgen.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

Winterstalling

Caravan klaar maken voor de winterstaling Voordat de caravan naar de winterstalling gaat is het...