Controleer uw banden goed

apr 19, 2023 | Camper, Caravan, Werkplaats

Bandenspanning

Een juiste bandenspanning is noodzakelijk. Te weinig lucht in de band vermindert het draagvermogen, te veel lucht gaat ten koste van het comfort.
Kijk goed op de band zelf wat het maximale draagvermogen (loadindex) is en welke maximale druk daarbij hoort. Ga daar nooit overheen! (Niet altijd geeft het stickertje dat op de caravan zit de juiste bandenspanning weer. Soms is (bijvoorbeeld door de vorige eigenaar) een ander type band gemonteerd dan origineel).
Achter de maataanduiding (bv. 185/R14) staat een getal dat de loadindex weergeeft. Het getal 91 in de illustratie hierboven staat voor 615 kilo draagvermogen, het getal 100 staat voor 800 kilo. De stappen tussen opeenvolgende getallen worden groter naarmate het getal oploopt. Google op ‘loadindex’ voor een volledige lijst.

De maximale druk is meestal in PSI uitgedrukt. Op de foto hier boven heeft die band 850 kg draagvermogen bij 54 PSI (is 3,7 bar). Bereken de druk in bar door PSI x 0.069. Is het totaal beladen gewicht van de caravan minder dan 1700 kg (2 wielen van 850 kg) dan mag de druk ook iets lager zijn.
Bij een lagere bandenspanning neemt het draagvermogen af. Zou je toch gaan rijden met het maximale gewicht dan worden de banden tijdens het rijden te warm. Dit is de grootste oorzaak van klapbanden onderweg. Het nadeel van een hogere bandenspanning is dat het veercomfort van de caravan afneemt en die door extra trillingen meer te lijden heeft.
Beter te hard dan te zacht
Voor de veiligheid kan je beter een iets hogere bandenspanning hanteren dan een te lage. De bandendruk geldt bij koude banden en zal oplopen als met de caravan gereden wordt. Dit kan zo maar 0,5 bar schelen. Bedenk ook dat de caravan vaak wat zwaarder is dan je denkt en rechts en links misschien niet even zwaar is!

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

Winterstalling

Caravan klaar maken voor de winterstaling Voordat de caravan naar de winterstalling gaat is het...